Aircare Huisventilatie

AIRCARE

Huisventilatie

Mechanische ventilatie

Wat is mechanische ventilatie?

Een mechanische ventilatie zorgt voor de afvoer van vuile lucht in uw huis. De toevoer van schone lucht komt natuurlijk uw woning binnen via ventilatieroosters (vaak boven de kozijnen).

Heb ik een mechanisch ventilatiesysteem?

U heeft een mechanisch ventilatiesysteem als u enkel in de natte ruimtes (badkamer, toilet, keuken en/of bijkeuken) ventielen in het plafond heeft. Deze punten zijn d.m.v. een centraal buizenstelsel verbonden met de centrale afzuiging. Deze bevindt zich vaak op zolder in een woonhuis of in de berging van een appartement.

Waarom moet een mechanische ventilatie gereinigd worden?

Door de jaren heen lopen de motor, ventielen en buizen vol met stof. Dit kan leiden tot meer stof in huis, schimmels, allergische reacties en het teruglopen van de capaciteit van het systeem met 20 tot 30 procent, of zelfs meer. Wij raden aan eens in de twee jaar uw systeem volledig te laten reinigen.

WTW systeem

Wat is een WTW (warmte-terug-win) systeem?

Een warmte-terug-win systeem (WTW) zuigt actief de lucht in uw woning af en brengt ook actief de schone lucht uw woning binnen. In de woonkamer en slaapkamers van uw woning wordt actief schone lucht in de woning gebracht. In de natte ruimtes (badkamer, toilet, keuken en/of bijkeuken) wordt de lucht afgezogen. De toevoer en afvoer zijn met elkaar in balans (mits goed ingeregeld) en zorgen voor een optimale luchtkwaliteit in uw woning. 

Heb ik een WTW systeem?

U heeft een WTW systeem als u in elke ruimte van uw huis één of meerdere ventielen in uw plafond heeft zitten. De zolderverdieping is vaak een uitzondering. U heeft geen ventilatieroosters in uw woning. Een WTW systeem beschikt ook over vervangbare filters die de bewoner eens in de zes maanden dient te vervangen. De WTW unit zelf hangt meestal op zolder in een woonhuis of in de berging van een appartement.

Waarom moet een WTW systeem gereinigd worden?

Omdat de luchtkwaliteit van uw woning afhankelijk is van de WTW, is het belangrijk zorg ervoor te dragen dat deze optimaal functioneert. Een vervuild systeem kan leiden tot allergische reacties, droge neus en/of mond, hoofdpijn etc. Daarnaast is het belangrijk dat een WTW systeem goed is afgesteld, zodat de luchtbalans in uw woning correct is. Wij raden aan eens in de twee jaar uw systeem volledig te laten reinigen en afstellen.